in ,

7 Travel Hacks Untuk Pengembaraan Yang Lebih Awesome

Jangan lupa tag kawan korang!

Sebenarnya, kita beruntung untuk hidup dalam alaf yang ini. Cuba bayangkan puluhan tahun yang lampau, perjalanan dari Malaysia ke tanah suci Mekah mengambil masa berbulan-bulan lamanya dengan menaiki kapal laut. Sehingga ada yang meninggal dunia sebelum sempat menjejakkan kaki kesana.

Tapi sekarang, perjalanan terus Kuala Lumpur ke Jeddah cuma mengambil masa kurang daripada 10 jam. Tidak cukup dengan itu, zaman ini kita dilengkapi dengan pelbagai jenis syarikat penerbangan yang menawarkan tambang pada kadar mampu milik. Kan?

Dan sebab-sebab itulah yang menjadikan dunia ini lebih ‘connected’ antara satu sama lain. Dan faktor-faktor ini juga menyumbang kepada pertambahan umat manusia yang suka mengembara seperti anda.

Untuk memastikan pengembaraan anda lebih awesome, The Ruka sediakan beberapa tips yang anda boleh gunakan untuk pengembaraan anda akan datang. Kalau anda rasa enjoy, jangan lupa share dan tag kawan-kawan anda yang kaki backpacking tu!

#1: Pilih Kenderaan Darat Berbanding Udara

Mungkin anda sudah tahu sebabnya apa, sebab utamanya tentulah kos yang lebih murah. Walau tidak dinafikan bahawa perjalanan darat mengambil masa yang lebih lama berbanding menaiki kapal terbang, tetapi perjalanan darat kebiasannya memberi 1001 pengalaman yang sangat bermakna.

Heh.

Terutama jika kita ke negara-negara yang kurang membangun. Mod pengangkutan utama mereka tentu sekali adalah bas dan keretapi. 1001 macam ragam dan keletah yang kita dapat lihat ketika itu. Dan itulah yang akan menjadikan pengembaraan kita lebih bermakna. Tak ke?

#2: Lokasi Yang Bukan Tumpuan

Pfft, sewaktu merancang perjalanan cuba selitkan sebanyak mungkin lokasi-lokasi eksotik yang masih dara daripada gerombolan tourist yang datang ke negara atau negeri tersebut. Eh, ini bukan bermaksud anda perlu elakkan daripada berkunjung ke semua lokasi yang menjadi tumpuan pelancong, ada sahaja lokasi tumpuan pelancong yang ‘worth it’ untuk dikunjungi.

Tetapi biasanya tempat yang ramai orang tempatan pergi tu lebih menarik. Heh!

#3: Minta Rekomendasi Daripada Orang Tempatan

Saya masih ingat ketika berkunjung ke negeri di bawah bayu. Kami berhenti di tepi jalan untuk menikmati panorama gunung kinabalu yang menawan sewaktu dalam perjalanan untuk ke Ranau. Kami berborak dengan salah seorang penjaja disana. Dan dengan rekomendasinya, kami berkunjung ke tempat air terjun yang sangat cantik! (maaf saya lupa namanya)

Kadangkala, kewujudan tempat-tempat yang awesome ini hanya diketahui oleh orang tempatan sahaja. Jadi ringan-ringankanlah mulut ya.

#4: Tempah Awal-awal

Zaman sekarang mudah betul, nak tempah apa-apa boleh melalui laman web. Untuk pastikan anda mendapat deal yang terbaik, pastikan anda membuat perancangan awal dan menempah segala kelengkapan untuk pengembaraan anda tiga minggu daripada tarikh anda berlepas.

Sebab apa?

Lagi dekat tempoh antara tempahan dibuat dengan tarikh tempahan, lagi tinggi kemungkinan untuk anda dapat harga yang lebih mahal.

#5: Tempat Tidur Bukan Yang Utama

Apa maksudnya?

Pastikan anda tahu fokus anda untuk mengembara. Kebiasannya orang mengembara sebab nak tahu budaya tempat yang mereka pergi, makanannya, atau melihat pemandangan disana. Jadi, adakah anda merasakan penting untuk anda tidur di hotel bintang lima?

Tentu sekali tidak.

Walaubagaimana pun, anda tetap perlu mencari tempat tidur yang selesa dan selamat untuk kebaikan diri anda juga.

#6: Teleport?

Haha! Siapa dah baca artikel ini?

Hotel Bergerak Yang sangat Superb Untuk Traveler!

Kalau boleh, jimatkan perbelanjaan dan masa anda untuk pergi dari satu tempat ke satu tempat pada waktu malam dengan mod pengangkutan darat. Dengan itu anda cuma perlu membayar satu harga untuk mendapat dua manfaat iaitu bergerak dan tidur. Kan?

#7: Jangan Lupa Minum Air

Kita memang tak boleh nak nafi, mengembara ini akan menyebabkan kita kehilangan banyak air. Iyalah, berjalan dari satu tempat ke satu tempat. Itu belum kira lari-lari anak untuk kejar bas yang hampir tinggalkan kita lagi.

Pastikan anda membawa dan mendapatkan bekalan air yang mencukupi ketika mengembara untuk memastikan pengembaraan anda lebih seronok dan awesome. Yasss!

Enjoy baca artikel ini? Jangan lupa share di Facebook dan tag rakan-rakan anda sekali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hotel Bergerak Yang Sangat Superb Untuk Traveler

Cara ‘Cool’ Warga Jepun Menghadapi Pencuri