,

Aktiviti Bajet Bawah RM100 Yang Awesome Di Gold Coast

Ehem, siap-siap packing barang.

Beberapa hari lepas, aku lepak dengan member-member sekolah rendah. 11 tahun lamanya kami tak berjumpa, memang rasa macam tak nak balik, nak lepak sampai esok hari. Haha!

Disebabkan salah seorang daripada kawan aku tu dah back for good dari Australia sebab baru habis belajar, jadi banyaklah perkara yang kami bualkan mengenai Australia. Orangnya, tempatnya, budayanya. Sehinggalah ada seorang kawan yang lain buka cerita tentang Gold Coast.

Beberapa minggu lagi dia akan kesana dengan keluarga. Fiut, kalau Gold Coast; benda pertama yang popup keluar daripada kepala kita tentu sekali adalah taman tema. Dah memang itu merupakan antara keunikan dan tarikan utama bandar tersebut.

Tapi masalahnya taman tema ini adalah harga tiket yang agak mahal. Ini bukan kawan aku yang kata, aku lah yang kata. Sebab kawan aku tu kaya. Haha!

Jadi aku buat serba sedikit carian mengenai Gold Coast. Ada tak aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan dengan bajet yang rendah. Damn. Jawapan yang aku dapat, pretty impressive juga lah. Sampai aku pun terliur dan set price alert untuk tiket flight ke sana beberapa bulan lagi. Haaaa.

Apa aktivitinya?

Burleigh Heads National Park (Kos: RM0)

Gold Coast ni memang terkenal dengan keindahan pantainya. Dan kalau anda kesini suatu hari nanti jangan lupa untuk bangun pagi dan menikmati nuansa terbitnya matahari di sepanjang laluan Burleigh Heads National Park ini.

Kredit: Ytravelblog.com

Treknya tidaklah panjang sangat, sekitar 2.5KM sahaja. Dan sepanjang perjalanan itu anda akan dihiburkan dengan pemandangan-pemandangan yang sungguh mengasyikkan. Contohnya,

Kredit: The Lone Trail Wanderer

Dan ini…

Kredit: Ytravelblog.com

Mandi Manda di Currumbin Valley Rock Pools (Kos: RM0)

Kredit: Jayde Aleman

Kau fikir di Gold Coast ada pantai dan air laut sahaja? Tenang. Lihat sisi lain Gold Coast di Currumbin ini. Ianya juga merupakan tempat yang popular untuk penduduk tempatan.

Pfft, jangan lupa bawa bekal makanan. Boleh terus piknik disitu nanti!

Menikmati Seni di The Arts Centre Gold Coast (Kos: RM0 – 100)

Kredit: TheArtCentreGC

Haaa, dah alang-alang ke negara orang, janganlah lepaskan peluang menikmati karya-karya seni bercirikan negara mereka. Seronok weh!

Walaupun anda bukan manusia yang berjiwa seni, tapi pengalaman ini sangatlah berharga untuk anda bergebang apabila minum kopi bersama rakan-rakan bila balik rumah nanti. Haha!

Kebanyakan pameran adalah percuma tetapi untuk menonton filem dan pementasan ada sedikit bayaran dikenakan. Dijamin berbaloi.

Kredit: ThaArtsCentreGC

Bersantai & Bermandi-manda di Pantai (Kos: RM0)

Kredit: SurfersParadiseRiverCruises

Rugi betul kalau dah ke Gold Coast tapi tak sediakan sepanjang petang untuk santai, lepak, mandi dan mungkin belajar meluncur di pantai-pantai sekitar Gold Coast ni. Pantainya dahlah cantik-cantik belaka.

Melawat Springbrook National Park (Kos: RM0)

Kredit: Tourism & Events Queensland

Serius masa tengok gambar ni macam tak percaya sebab cantik sangat. Nampak macam edit je. Tapi benda ni adalah gambar sebenar di tempat kejadian!

Dalam gua-gua ini hidupnya haiwan kecil dan mulus iaitu: glow worm. Haa, yang melekat dekat dinding-dinding gua itu kita gelarkan glow worm atau cacing bercahaya.

Kredit: Viator.com

Melihat Gold Coast Dari Kayangan – Skypoint Observation Deck (RM81 – Kadar Tukaran Mac 2017)

Kredit: AroundYou

Di Melaka ada Menara Taming Sari, di Kuala Lumpur ada Menara KL, di Gold Coast pun anda boleh tengok seluruh Gold Coast daripada kayangan. Haaa. Pergi sahaja ke Skypoint Observation Deck yang terletak berhampiran dengan Surfers Paradise. Serius view memang superb.

Kalau ada bajet lebih dan rasa nak dapat pengalaman baru, bolehlah pilih untuk panjat Sypoint Climb. Haaa, anda akan dapat pengalaman memanjat antara bangunan yang paling tinggi di Gold Coast dan dapat menikmati pemandangan yang sumpah awesome!

Kredit: Destination Gold Coast

Jika anda ada kisah-kisah menarik mengenai itinerari/travel/backpackers/tips travel yang ingin dikongsikan bersama kami, anda boleh emailkan perkara tersebut ke hai@theruka.com.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Itinerari Lengkap ke Jogjakarta Selama 4 Hari 3 Malam Dengan Bajet RM789

Umrah “DIY” Selama 8 Hari Dengan Kos RM2314. Ini Yang Saya Buat Untuk Umrah Kos Rendah