in

Cara ‘Cool’ Warga Jepun Menghadapi Pencuri

Kisah ini pada awalnya telah diceritakan oleh rakan sekerja Ganesh Sashank di Maruti Suzuki yang telah pergi ke Jepun untuk business tripnya. Beliau menghadapi satu pengalaman yang sangat menarik dan untuk kita yang mendengar (atau membacanya) pasti terdetik dalam hati, perkara sebegini cuma mampu berlaku di negeri matahari terbit sahaja.

Ini kisahnya.

Di Jepun (atau lebih tepat lagi dikawasan yang dikunjungi tersebut), longgokan buah oren yang sudah masak dan gugur daripada pokok memenuhi segenap ruang pandang.

Yang paling indah tentang warga Jepun ini adalah jika buah oren gugur daripada pokok, tidak ada sesiapa yang berhak dan boleh menuntut hak keatas buah oren tersebut melainkan tuan punya tanah dimana oren tersebut gugur. Pada waktu itu, anda boleh lihat banyak buah oren yang telah gugur dan tidak dikutip di kawasan itu.

Pada suatu hari, setelah selesai makan tengahari saya keluar daripada rumah kawan saya untuk ambil angin. Tanpa disangka, kami terlihat seorang pencuri yang sedang mengutip buah-buah oren yang telah gugur ke tanah itu dan berlalu pergi. Reaksi pantas saya apabila melihat kejadian tersebut adalah dengan menjerit, “Hei pencuri, berhenti!”.

Melihat reaksi saya, rakan saya menyentuh bahu saya dan memberhentikan perbuatan saya dengan senyuman. Perbuatannya selepas itu memang mengejutkan saya. Dalam intonasi yang sangat sopan, dia menuturkan, “Sumimasen. Korera no mikan o gen ni modoshite kudasai” yang bermaksud, “Maaf encik, mohon letakkan kembali buah oren tersebut.”

Tetapi pencuri tersebut tidak mengendahkan perkataan rakan saya ini dan berlalu pergi. Melihat keadaan itu, rakan saya mengikuti langkahnya dan berkata, “Mikan ga hitsuyōda to wakatte imasu. Shikashi sore wa anata no monode wa arimasen. Modotte modotte kudasai.” yang bermaksud, “Saya faham bahawa anda memerlukan buah oren ini, tetapi ianya bukan milik anda. Sila pulangkannya kembali.”

Pencuri ini memalingkan badannya ke belakang dan meletakkan kembali buah-buah oren yang telah dikutipnya tadi di tempat asalnya, tanpa menyerahkannya kepada tuan punya tanah.

Kemudian, dengan intonasi serta nada suara yang sangat sopan, pencuri tersebut memberitahu, “Sumimasen. Watashi wa hijō ni uete iru. Korera no mikan o toru koto wa dekimasu ka?” yang bermaksud, “Maaf, saya sangat lapar. Boleh tak saya ambil buah oren ini?”

Tuan rumah tersebut menundukkan sedikit badannya dan berkata “Onegaishimasu” yang bermaksud, “Silakan, ambillah dan makan.”

Pencuri tersebut kemudiannya mengutip kembali buah oren yang diletakkannya tadi. Dia kemudiannya menundukkan badan serta memohon maaf daripada isteri tuan rumah itu dan berlalu pergi.

Fiuh, menarik kan?

Kisah ini telah diceritakan oleh salah seorang pengguna Quora iaitu Ganesh Sashank di thread What is an “Only in Japan” moment?

Jangan lupa share dan tag rakan-rakan anda. Pfft, like page The Ruka di Facebook dan follow kami The Ruka di Twitter untuk lebih banyak kisah travel yang tak ingat dunia. Heh!

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Travel Hacks Untuk Pengembaraan Yang Lebih Awesome

Itinerari Lengkap Solo Travel Seorang Gadis ke Busan dan Seoul selama 10 Hari dengan kos RM 2405. Ini caranya