in ,

Itinerari Ringkas 4 Hari 3 Malam ke Yogyakarta Dengan Bajet RM371

*Cari tiket ke Yogyakarta sekarang*

Borobudur
Borobudur

Demam Ada Apa Dengan Cinta masih belum kebah. Filem tersebut telah berjaya mencuri perhatian penonton dan sekaligus mempromosikan Yogyakarta sebagai tempat percutian yang sangat menghiburkan dengan keindahan alam yang sangat menawan. Kan?

Ketika aku bertanya kepadamu tentang cinta
kau melihat langit membentang lapang
menyerahkan diri untuk dinikmati, tapi menolak untuk dimiliki
Ketika kau bertanya kepadaku tentang cinta,
aku melihat nasib manusia
terkutuk hidup di bumi
bersama jangkauan lengan mereka yang pendek
dan kemauan mereka yang panjang
Ketika aku bertanya kepadamu tentang cinta,
kau bayangkan aku seekor burung kecil yang murung
bersusah payah terbang mencari tempat sembunyi
dari mata peluru para pemburu
Ketika kau bertanya kepadaku tentang cinta
aku bayangkan kau satu-satunya pohon yang tersisa
kau kesepian dan mematahkan cabang-cabang sendiri
Ketika ada yang bertanya tentang cinta,
apakah sungguh yang dibutuhkan adalah kemewahan kata-kata
atau cukup ketidaksempurnaan kita?
Heh. Itu petikan puisi penuh daripada filem Ada Apa Dengan Cinta 2 yang bertajuk Ketika Ada Yang Bertanya Tentang Cinta.
5
Serius, Yogyakarta ni memang tempat kita jatuh cinta. Pergi sekali, pasti nak lagi. Tambahan pula dengan itinerari super power dengan bajet yang super rendah yang telah disediakan oleh Cik Izyan Afiqah ni. Hmm, silap-silap setiap tahun anda akan merancang ke sana.
Okay, selamat membaca.
Sebab ramai yang minta share itinerary, nie haa nak share lah serba sedikit untuk trip Yogyakarta 4 hari 3 malam. Budget termasuk flight, accomodation, transport and makan, cuma RM440 (kalau exclude flight cuma RM371). Rate time saya tukar hari tu 1 juta rupiah = RM303.

Hari Pertama

– Flight ticket return KL-JOG-KL (RM68)
– Naik bas Trans Jogja dari Airport ke EDU Hostel (IDR3600)
– EDU Hostel untuk 3 malam (IDR240K)
– Beca pergi balik dari hostel ke Malioboro Street share 2 orangg (IDR20K/pax)
– Makan malam di Lesehan Malioboro (IDR20K)
– Jalan-jalan dan shopping di Malioboro Street

Hari Kedua

– Van + supir utk dua hari kongi 11 orang (IDR182K/pax)
– Sunrise Gunung Merapi
– Sewa jeep share 4 org (IDR96K/pax)
Breakfast (IDR25K)
– Borobudur (IDR130K – harga pelajar)
– Kalibiru entrance (IDR5K) , spot 1 (IDR15K), 4 photo soft copy (IDR20K)
– Lunch (IDR12K)
– Alun2 kidul basikal berlampu share 6 org (IDR5000/pax)
– Jalan-jalan dan shopping di Malioboro Street
– Beca balik ke hostel share 2 org (IDR10K/pax)

4

Hari Ketiga

– Hutan pinus
– Ojek motor + entrance Pantai Timang (IDR22K)
– Gondola Pantai Timang (IDR200K)
– Lunch lobster share 11 org (IDR73K/pax)
– Goa pindul caving (IDR35K)
– Oya river rafting (IDR45K)
– Photographer share 11 org (IDR20K/pax)
– Bilik mandi (IDR2000)
– Makan malam (IDR14K)

Hari Keempat

– Beca pergi Pasar Beringharjo share 2 orang (IDR10k/pax)
– Jalan2 + shopping dkt Pasar Beringharjo
– Balik hostel naik kereta kuda share 6 org (IDR17K)
– Bas ke Airport (IDR3600)
– Balik Kuala Lumpur.TOTAL : IDR 1,225,200 (RM371) + RM68 (tiket flight) = RM439.00

3

Nota tambahan:

* Bakpia yg sedap bakpia 25 (beli hari last sbb dia kuih)
* Lesehan area Malioboro agak mahal berbanding restoran
* Kalau nak beli simcard, beli simcard simPATI
* Shopping murah di luar Borobudur (ada kedai-kedai). Jangan beli dekat orang yang jual dekat pintu masuk Borobudur, mahal.
* Kalibiru ada spot 1, 2, 3, panggung untuk gambar (harga berbeza-beza)
* Naik ojek motor jalan ke Pantai Timang agak mencabar
* Lobster 1kg boleh dpt 5-6 ekor harga 350-400K siap nasi tahu tempe air
* Pasar Beringharjo tempat syurga shopping. Paling murah berbanding tempat yang lain. Buka antara 9am – 3pm. Menjual kain batik, kain ela, kebaya, sourvenir dan macam-macam lagi.
* Supir Pak Heru (sangat recommended) – +62 853 85611063
Ringkas saja itinerari yang Cik Izyan sediakan tapi cukuplah untuk kita dapat gambaran tempat-tempat yang boleh kita lawati di sana nanti dan berapa bajet ‘secukup rasa’ yang perlu kita sediakan untuk ke sana. Kan?

Okay last, bagilah saya peluang untuk kongsikan lagi satu puisi dalam filem AADC2. Tajuknya Akhirnya Kau Hilang.

2

Akhirnya kau pergi dan aku akan menemukanmu di mana-mana
Di udara dingin yang menyusup di bawah pintu

Atau di baris-baris puisi lama yang diterjemahkan dari bahasa
Di sepasang mata gelandangan yang menyerupai jendela berbulan-bulan tidak dibersihkan

Atau di balon warna-warni yang melepaskan diri dari tangan seorang bocah
Akhirnya kau pergi dan aku akan menemukanmu di jalan-jalan

Atau bangku-bangku taman yang kosong
Aku menemukanmu di salju yang menutupi kota
Seperti perpustaan sastra

Aku menemukanmu di gerai-gerai kopi, udara, dan aroma makanan yang keluar atau terlalu matang
Aku menemukanmu berbaring di kamarku yang kosong

Saat aku pulang dengan kamera di kepala
berisi orang-orang pulung yang tidak ku kenal

Kau sedang menyimak lagu yang selalu kau putar
Buku cerita yang belum kelar kau baca
Bertumpuk bagai kayu lapuk di dadaku
Tidak sopan kataku mengerjakan hal-hal tapi tetap kesedihan

Akhirnya kau hilang, kau meninggalkan aku
Dan kenangan ini satu-satunya akar getah yang tersisa

Okay. Selamat mengembara ke tanah penuh cinta: Yogykarta!

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ingin Travel Dengan Anak Kecil? Baca 10 Tips Ini Dahulu.

Itinerari Awesome Jakarta-Bandung-Jogja-Surabaya Selama 14 Hari