in , ,

Itinerari Ringkas “Backpack” ke Hatyai – Phuket – Bangkok Selama 6 hari Dengan Bajet Serendah RM1000. All in!

Termasuk kos penerbangan dan tempat tinggal

Hatyai – phuket – bangkok
27/1/17 – 1/2/17

Nak share sikit pengalaman travel style backpack ke thailand.

27/1/17
– Naik bas dari TBS ke Hatyai pukul 10pm
– Sampai border bukit kayu hitam cop passport. Sampai hatyai lebih kurang pukul 8.00am

(Harga tiket RM55)

28/1/17
– Breakfast di bas station hatyai
– Beli tiket ke phuket. Dapat tiket paling awal iaitu pada pukul 11am
– Jalan kejap dalam mall hatyai dalam 1jam30minit
– Perjalanan ke hatyai – phuket makan masa 7jam jugak.
– Sampai sana dalam pukul 6pm , naik tut tut untuk pergi ke hostel depan patong. Masa naik tut tut ni kena sembelih harga.

Kos hari kedua Makan minum 60baht + tiket bus phuket 320 baht + tut tut 200 baht + hostel 2 malam 600 baht

Total hari kedua 1180 baht

29/1/17
– Sewa motor depan hostel selama 2 hari
– Cari breakfast dekat pantai patong. Makan burger king hehe
– Pusing pantai dalam 1jam cuci mata
– Pergi cari tempat gajah
– Naik bukit big buddha
– Malam cari dinner & pusing patong/bangla road

Kos hari ketiga Moto 400baht + Burger king 90baht + Gajah 900baht + Dinner 50baht

Total hari ketiga 1440 baht

30/1/17
– Dah booking awal nak try island hoping. Kali ni try james bond island.
– Pukul 8 pagi gerak smpai ke petang, makan ada lah diorang bagi buah nenas dengan tembikai haha
– Time maghrib try pergi urut kaki sebab dah penat.
– Malam pergi Phuket airport off to bangkok airport flight jam 11pm

Kos hari keempat Island hoping 900baht + Urut kaki 200baht + tiket bangkok airasia rm77

Total hari keempat 1100 baht + RM77

31/1/17
– Naik teksi airport untuk cari hostel dekat sukmuvit soi 8 depan train mrt nana
– Cari makan di area hostel
– Naik train pergi jalan market patpong
– Pusing bangkok dan malam tengok night life di sana

Kos hari kelima Teksi 300baht + Hostel 2 malam 600baht + Train 50baht

Total 950 baht

1/2/17
– Hari ini pakai tenaga kaki sahaja dari pagi sampai petang jalan pusing bangkok
– Cari baju cari makan
– Ada cuba naik grab car last2 naik teksi juga haha
– Petang tu pulang ke malaysia

Kos hari keenam Grab car 350baht + Teksi 250baht + Tiket airasia balik ke malaysia rm250

Total hari keenam 600 baht + RM250

Total perbelanjaan di thailand

600 Baht + 950 baht + 1100 baht + 1440 baht + 1180 baht = 5270 baht(RM 652).
Tiket bas (RM 55) + Tiket flight ke bangkok (RM77) + Tiket balik malaysia (RM250) = RM 382

RM 652 + RM 382 = RM 1034

Tukar duit dalam 10k baht. Masa tu tukar duit malaysia dalam rm1236.
Belanja untuk trip ni habis dalam 6k baht. Ada balance dalam 4k baht. Banyak boleh jimat bila travel style backpacker ni. Tidur pun kat hostel.
.
.
Itinerari dan tips ini telah disediakan oleh bro khairul nizam. Terima kasih kepada beliau kerana sudi berkongsi itinerari dengan team The Ruka.

Jika anda ada kisah-kisah menarik mengenai itinerari/travel/backpackers/tips travel yang ingin dikongsikan bersama kami, anda boleh emailkan perkara tersebut ke zulfadhli.theruka@gmail.com.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pengembaraan 8 Hari 7 Malam Di Yunnan, China Buat Gadis Ini Jatuh Cinta

Itinerari Lengkap ke Jogjakarta Selama 4 Hari 3 Malam Dengan Bajet RM789