, , ,

Jelajah Pulau di Lombok Selama 6 Hari Dengan Kos RM 806. Ini itinerari Saya Sepanjang Perjalanan

Include flight ticket dan tempat tinggal

Itinerari ke Lombok
– 6hari 5malam (21Feb 2017 – 26 Feb 2017)
– 2pax kongsi (mudah bahagi bilik dan sewa motor)
– semua kos per head
– Ticket flight pergi balik RM302

Hari Pertama

-KLIA2 to Lombok Airport
– Sampai dalam pukul 4.00 pm. Kalau ikutkan nak tinggal di Gili Terawangan tapi sebab flight delay dan last boat ke gili pukul 5.00 p.m, tukar tempat tinggal di senggigi.
– Airport ke senggigi – ambil Damri bus, counter betul2 dekat balai ketibaan . tiket 35k IDR sehala ke senggigi
– Check-in di Hotel Bumi Aditya (150k IDR semalam) bahagi dua orang 75k IDR + free breakfast
– Activity – beach , Pura Batu Belong
– Dinner 50k IDR
– Simcard Axiata XL – 65k IDR ( 16GB )

Total day 1 : 225k IDR = RM 75

Hari Kedua 

– Senggigi ke Pelabuhan Bangsal (ETA 30 minit by scooter)
– Check-out hotel dan sewa moto ( 60k IDR sehari sewa dua hari dan bahagi dua orang) so total dua hari 60k IDR
– Isi minyak 10k IDR
– Dalam perjalanan ke pelabuhan bangsal boleh singgah di Teluk Nipah (free je sebelah jalan)
– Sampai pelabuhan bangsal park motor (5k IDR)
– Tiket ke gili ( hati-hati disini. Beli di kaunter dalam untuk elak kena tipu. 15k IDR tiket + 2.5k IDR tiket masuk pulau) lebih kurang 40 minit atas boat
– Sampai gili check-in Midnight Star 2 Hotel – bilik aircond (135k IDR semalam bahagi sorang bayar 67.5k IDR) + free breakfast
– Lunch 30k IDR
– Snorkeling 120k IDR ( bawa ke 3 gili)
– Waktu petang sewa basikal tengok sunset 30k IDR
– Dinner 45k IDR

Total day 2 : 385k IDR = RM 129

Teluk Nipah Hill(free entrance). Tepi jalan je so kalau nak ke bangsal memang lalu sini
Snorkeling di Gili Trawangan dapat harga 120k IDR. Boleh nego
Sunset di Gili Trawangan
Sunset di Gili Trawangan

Hari Ketiga

– Check-out hotel pukul 9 pagi untuk ke Senaru
– Tiket boat gili ke bangsal (15k IDR)
– Ambil motor untuk ke senaru (ETA 1jam 30minit)
– Check-in Pondok Guru Bakti Cottage kos 150k IDR jadi sorang 75k IDR. Jalan lebih kurang 10 minit ke air terjun + free breakfast
– 30k IDR untuk makan
– 10k IDR untuk entrance fee ke Tiu Kelep Waterfall & Sedang Gile Waterfall. Nanti nak masuk ada local yang nak jadi tour guide. Track nak ke waterfall ni mudah je so tak perlu hired pun tak apa. Ke Tiu Kelep jalan lebih kurang 10-15 minit. Ke sedang gile dalam 30 minit jalan. Sini lagi cantik. Track susah sikit tapi masih boleh pergi sendiri. Kalau susah follow je mat saleh yg hired local tour guide. haha
– Petang rehat kejap lepas tu naik motor ke sembalun
– Dari senaru ke Sembalun ( Bukit Selong) ETA 1 jam, jalan kurang cantik tapi di sembalun nanti macam kat cameron Highland, sejukkk. Perjalanan memang jauh dan mencabar tapi amat berbaloi.
– Tiket masuk bukit selong 12k IDR + parking
– Minyak 5k IDR dan balik ke senaru
– Makan dinner 40k IDR

Total; 227.5k IDR = RM 76

Track ke Tiu kelep waterfall. Kalau dah follow path ni, dah betul la tu jalan
Sedang gile Waterfall(entrance fee 10k IDR). 10 minutes walk from the gate. Ada dua waterfall. 1st dia punya track mudah, yang 2nd tu susah sikit. Saya pakai selipar untuk ke waterfall ni sebab kena rentas beberapa sungai.
Mount Rinjani from Bukit Selong. Rinjani open from April. Atas Gunung ada TAsik Segara Anak.
Bukit Selong di Sembalun area. Entrance fee 10k IDR
Selong hill, Sembalun

Hari Keempat

– Check-out cottage pukul 9 pagi untuk ke Kuta Beach, Hantar motor sewa tadi ke Senggigi.
– Minyak 5k IDR
– Singgah di Tebing Tinggi( free entrance)
Dari senggigi nak ke Kuta ,tak banyak public transport so kena pandai kat sini sebab tak pandai kena la tipu. Senngigi ke mataram naik bemo (x kongsi dengan orang lain) 30k IDR
– Mataram ke kuta 100k IDR, tak kongsi juga sebab nak cepat bayar je la (ETA 1jam setengah ke 2 jam)
– Makan 50k IDR
– check-in JM Hotel (85k IDR per head, bilik luas dan aircond)
– Sewa motor 50k IDR (dua hari) +10k IDR minyak
– Activities – Selong Belanak beach (5k IDR entrance fee)
– Pantai Semeti (paling mencabar di lombok tapi view dia superb. Juga dikenali sebagai Pantai Krypton) (5k IDR entrance fee)
– Makan dinner 45k IDR

Total :400 k IDR = RM 134

View of Kuta beach
Tebing Tinggi(free entrance). Boleh nampak Bali dari pantai ni
Pantai Semeti. Paling mencabar jalannya tapi view superb. Tempat surfing mat saleh

Hari Kelima

– Pergi tempat-tempat di east Kuta
– Check-out kemudian check-in Kuta Garden Homestay (50k IDR)
– Pantai Pink ( 1 jam 32 minit dari Kuta) 5k IDR entrance
– Tanjung Ringgit (1jam 40minit)
– Batu Payung ( 7.5km from Kuta) 5k IDR entrance
– Tanjung Aan ( 6km from Kuta) 5k IDR entrance
– Bukit marese
– Seger Beach (5km from Kuta) 5k IDR entrance
– 70k IDR makan

Total : 176K IDR = RM 59

Tanjung Aan. Entrance fee 5k IDR
One of the view ke Batu Payung
Pantai Pink di hujung Lombok bahagian selatan

Hari Keenam

– Check-out
-Transfer ke airport 60k IDR
-makan 30k IDR

total 90k IDR = RM 30

So total semua RM 504. Murah la kan? Kalau ada apa-apa pertanyaan boleh bertanya terus dengan saya Haris Jasmin

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

Baca juga Itinerari 4 gadis ke Lombok-Bali-Flores selama 8hari 7malam dengan kos RM 1659. Memang puas hati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita Ini Mengembara Ke 7 Negara Eropah Selama 14 Hari Dengan Total Kos RM2889. Ini Caranya

Travelog UK #1: Tuan Erdogan & Kurdish Yang Menghilang