in , , ,

Lihat Kisah Lelaki ini Mengembara ke Tempat-Tempat Menarik Sekitar Pulau Pinang. Memang Best!

Boleh jadi rujukan untuk mereka yang nak travel ke Penang.

Kisah pengembaraan faris abu bakar yang mengelilingi pulau pinang selama 3 hari 2 malam. Kali ini kami kongsikan cerita bergambar. Detail ada pada description gambar ya. Selamat membaca!

11917676_892891710758427_5006048412923354491_n

Bercuti di Pulau Pinang

Trip 3 hari 2 malam, dari 24/8/2015 hingga 26/8/15.

Sesiapa yg bercadang nak ke Penang, bolehlah ambil manfaat atas perkongsian saya ni. Semoga sedikit sebanyak membantu anda.

24/8/15

Dek kerana tak pernah naik train jarak jauh, aku memilih utk naik train dr KL Sentral – Butterworth.
Masa: 2130 – 0515
Harga tiket: RM34 (2nd class seat)

25/8/15

Tiba di Butterworth pukul 5.15 pagi.
Tiba di Butterworth pukul 5.15 pagi.
Selepas subuh di terminal KTM, terus berjalan menuju ke terminal feri untuk ke Georgetown
Selepas subuh di terminal KTM, terus berjalan menuju ke terminal feri untuk ke Georgetown
Suasana pukul 0700 sebaik berlabuh di Georgetown. Kami terus menapak ke dorm, tempat penginapan kami. (Lebih kurang 1 - 1.5km)
Suasana pukul 0700 sebaik berlabuh di Georgetown. Kami terus menapak ke dorm, tempat penginapan kami. (Lebih kurang 1 – 1.5km)
Jeng jeng jeng! Inilah dia dorm kami. RM30/malam/head. (Aircond + WiFi laju + towel + breakfast) https://www.facebook.com/pages/Roommates-Penang/270059903037980
Jeng jeng jeng! Inilah dia dorm kami. RM30/malam/head. (Aircond + WiFi laju + towel + breakfast)
https://www.facebook.com/pages/Roommates-Penang/270059903037980
Ade dua dorm. Dorm kami ni ade 8 katil. Dorm satu lagi mostly mmg foreigners je lah.
Ade dua dorm. Dorm kami ni ade 8 katil. Dorm satu lagi mostly mmg foreigners je lah.

11892204_892903504090581_9078903468685962273_n

Lepas luruskan kaki, mandi2, pukul 8.30am kami gerak keluar. Menapak semula ke terminal feri tadi. Kt situ pun ade terminal bas Rapid Penang. Kami ambik bas utk ke Bukit Bendera. RM2
Lepas luruskan kaki, mandi2, pukul 8.30am kami gerak keluar. Menapak semula ke terminal feri tadi. Kt situ pun ade terminal bas Rapid Penang. Kami ambik bas utk ke Bukit Bendera tiket harga RM2.
Tiket naik & turun Bukit Bendera / Penang Hill. RM10 utk dewasa MyKad. Kalau ada student card dapat half price, RM5 je.
Tiket naik & turun Bukit Bendera / Penang Hill. RM10 utk dewasa MyKad. Kalau ada student card dapat half price, RM5 je.
Suasana di atas Bukit Bendera
Suasana di atas Bukit Bendera.
Cafe ade banyak atas ni. Tapi faham2 jelah harga kat tempat macam ni. Aku tak makan pun kt sini. Hahaha
Cafe ade banyak atas ni. Tapi faham2 jelah harga kat tempat macam ni. Aku tak makan pun kt sini. Hahaha
Disebabkan masjid under renovation, aku turn right tengok temple.
Disebabkan masjid under renovation, aku turn right tengok temple.
Inilah dia temple di atas Bukit Bendera.
Inilah dia temple di atas Bukit Bendera.
View dari atas Bukit Bendera
View dari atas Bukit Bendera

11898553_892904350757163_1129048006629664745_n

11903886_892904317423833_2834169263189539204_n

Kami turun di tengah town on the way ke jeti dari Bukit Bendera dan berjalan kaki kononnya nak cari Nasi Kandar Beratur. Lalu satu lorong belakang dorm kami, uncle Chinese buat bisnes sewa moto mula marketing. Kami fikir-fikir elok jugak sewa moto. Senang nk ke mana. Tak payah tunggu2 nak naik bas. Nak kena menapak lagi. So sewa moto RM30 sehari. Sewa 2 hari setengah, RM75. (Uncle sewa moto: 016-4936592) Then uncle tu cakap Nasi Kandar Beratur bukak malam. So dia suggest Nasi Kandar Line Clear. Kami pun start moto pergi sana. Tupp tupp..! Nasi putih lauk ayam goreng, RM8. Cousin aku punya RM6.90. Ikut suka dia je. Padahal sama. Haha. Tp ayam dia besar! Punyalah selera makan sebab kelaparan.
Kami turun di tengah town on the way ke jeti dari Bukit Bendera dan berjalan kaki kononnya nak cari Nasi Kandar Beratur.
Lalu satu lorong belakang dorm kami, uncle Chinese buat bisnes sewa moto mula marketing. Kami fikir-fikir elok jugak sewa moto. Senang nk ke mana. Tak payah tunggu2 nak naik bas. Nak kena menapak lagi. So sewa moto RM30 sehari. Sewa 2 hari setengah, RM75.
(Uncle sewa moto: 016-4936592)
Then uncle tu cakap Nasi Kandar Beratur bukak malam. So dia suggest Nasi Kandar Line Clear. Kami pun start moto pergi sana.
Tupp tupp..! Nasi putih lauk ayam goreng, RM8. Cousin aku punya RM6.90. Ikut suka dia je. Padahal sama. Haha. Tp ayam dia besar! Punyalah selera makan sebab kelaparan.
Lepas lunch, kami mulakan misi mencari STREET ARTS. Puas jugak mencari. Padahal mmg tak berapa jauh dengan dorm kami menginap
Lepas lunch, kami mulakan misi mencari STREET ARTS. Puas jugak mencari. Padahal mmg tak berapa jauh dengan dorm kami menginap

11951856_892922594088672_2061561501281978783_n 11903938_892922597422005_6924375237000315390_n 11898624_892922440755354_9149400308597983568_n

Malam hari pergi Medan Selera Persiaran Gurney. Pekena PASEMBUQ sekali
Malam hari pergi Medan Selera Persiaran Gurney. Pekena PASEMBUQ sekali. Hati-hati bila makan di gurney ni. Cek harga dulu sebelum makan. Kalau dia tau korang orang luar, dia ketuk perabih harga nanti.
Teka berapa duit? Tettt..! Salah...! RM20 kau. Mahalnya sebab ade udang sekor (boleh tahan besar, RM10 je sekor). Then cucur udang dia RM5. Tepung pintal (bedal je nama) Rm2.50, ketam yg berbalut RM2.50
Teka berapa duit?
Tettt..! Salah…! RM20 kau. Mahalnya sebab ade udang sekor (boleh tahan besar, RM10 je sekor). Then cucur udang dia RM5. Tepung pintal (bedal je nama) Rm2.50, ketam yg berbalut RM2.50
Fort Cornwallis di waktu malam
Fort Cornwallis di waktu malam

26/8/15, Day 2.

Ini objektif utama kami ke Penang.
Ini objektif utama kami ke Penang.
Selamat datang ke Escape Park Penang. Tiket masuk RM75 + RM11 (deposit). Sewa locker RM9. Terletak di Teluk Bahang. Lebih kurang 15km dari Town. Perkhidmatan bas pun ada. Jangan risau. Tapi aku naik motor je. Hihi.
Selamat datang ke Escape Park Penang.
Tiket masuk RM75 + RM11 (deposit).
Sewa locker RM9.
Terletak di Teluk Bahang. Lebih kurang 15km dari Town. Perkhidmatan bas pun ada. Jangan risau. Tapi aku naik motor je. Hihi.

11960257_892927307421534_7503721079318207528_n

Monkey Business! Ade 3 levels. Aku main takat level 2 je. Sebab ada satu game tu sangat memenatkan. So aku decide nak main yang lain2.
Monkey Business! Ade 3 levels. Aku main takat level 2 je. Sebab ada satu game tu sangat memenatkan. So aku decide nak main yang lain2.

11921785_892931297421135_9125434924291848585_n

Lepas layan monkey business, main Flying Fox. Ade dua track. Memang panjang n fun..! Track 1: gabungan beberapa flying fox Track 2: gabungan flying fox & monkey business
Lepas layan monkey business, main Flying Fox. Ade dua track. Memang panjang n fun!
Track 1: gabungan beberapa flying fox
Track 2: gabungan flying fox & monkey business
2nd last game yang aku main, Kite Flyer. Jam pun dah pukul 2 lebih petang. Panas + kelaparan. Makanan dlm ni mahal. Lagipun bukan selera aku lah.
2nd last game yang aku main, Kite Flyer.
Jam pun dah pukul 2 lebih petang. Panas + kelaparan. Makanan dlm ni mahal. Lagipun bukan selera aku lah.

11214716_892927764088155_4740633098240149711_n

Balik dari Escape Park, pergi lunch di Medan Selera Padang Brown. Pekena nasi goreng pataya n pasembuq biasa. Pasembuq ni RM10, tak terhabis makan dua org. Tapau buat makan malam.
Balik dari Escape Park, pergi lunch di Medan Selera Padang Brown. Pekena nasi goreng pataya n pasembuq biasa.
Pasembuq ni RM10, tak terhabis makan dua orang. Tapau buat makan malam.

27/8/15, Day 3.

Hari last kt Penang ni, aku memilih utk ronda2 satu Pulau (tengok peta jauh tak). Minyak motor pulak dalam RM6 je.
Hari last kt Penang ni, aku memilih utk ronda2 satu Pulau (tengok peta jauh tak). Minyak motor pulak dalam RM6 je.
Empangan Teluk Bahang.
Empangan Teluk Bahang.
Ini dia kuda merah yg aku sewa. Kalau tak, takde maknanya dpt tawaf satu Pulau. Contact number uncle sewa motor; 016-4936592
Ini dia kuda merah yg aku sewa. Kalau tak, takde maknanya dpt tawaf satu Pulau.
Contact number uncle sewa motor; 016-4936592

11904709_892945447419720_5134038926052062562_n11953263_892945464086385_5677531514826269481_n

Nampak signboard Pantai Acheh 3km masuk ke dalam. Aku pun patah balik n masuk. Sampai hujung kampung, tak jumpa2 pantai. Dlm hati, biar betul ade pantai, keliling dia semua hutan rimba kawasan gunung. Aku pun berhenti dan tanya sorang uncle Chinese ni. Dia kata, "dulu memang sini semua pantai. Belakang rumah ini semua pantai. Tapi sekarang dah jadi hutan". Kena kaji sejarah Pantai Acheh ni. Sangat misteri bagi aku. Actually kampung ni perkampungan nelayan Cina.
Nampak signboard Pantai Acheh 3km masuk ke dalam. Aku pun patah balik n masuk. Sampai hujung kampung, tak jumpa2 pantai. Dlm hati, biar betul ade pantai, keliling dia semua hutan rimba kawasan gunung.
Aku pun berhenti dan tanya sorang uncle Chinese ni. Dia kata, “dulu memang sini semua pantai. Belakang rumah ini semua pantai. Tapi sekarang dah jadi hutan”. Kena kaji sejarah Pantai Acheh ni. Sangat misteri bagi aku. Actually kampung ni perkampungan nelayan Cina.
Otw nak sampai Kg. Pantai Acheh, terletaknya Pusat Falak Sheikh Tahir.
Otw nak sampai Kg. Pantai Acheh, terletaknya Pusat Falak Sheikh Tahir.
Jam pukul 2pm lebih jugak. Perut pun lapar nasik kandar dah time ni.
Jam pukul 2pm lebih jugak. Perut pun lapar nasik kandar dah time ni.

11144422_892945640753034_7113075159596011727_n

11960181_892945750753023_8450495287253512347_n

11891200_892945770753021_7221868727273883342_n

11904657_892945794086352_5706365815254602379_n

Masjid Kapitan Keling. Lebih kurang 300m berjalan kaki dari dorm kami.
Masjid Kapitan Keling.
Lebih kurang 300m berjalan kaki dari dorm kami.
Fort Cornwallis terletak di Jalan Padang Kota Lama. Bersebelahan dgn Padang Kota
Fort Cornwallis terletak di Jalan Padang Kota Lama. Bersebelahan dgn Padang Kota
As recommended, Mee Sotong (RM5) & Laksa Penang (RM3)! Dekat Medan Selera Padang Kota Lama. sangat sedap!
As recommended, Mee Sotong (RM5) & Laksa Penang (RM3)!
Dekat Medan Selera Padang Kota Lama. sangat sedap!
Lepas pekena mee sotong, sambung cari street arts yang banyak tak jumpa lagi.
Lepas pekena mee sotong, sambung cari street arts yang banyak tak jumpa lagi.

11947491_892950850752513_7960161338017719271_n11919554_892950770752521_6530606670678766872_n11952988_892950820752516_1538524520908313939_n11951997_892950914085840_4621036821347461493_n

Maghrib di Masjid Kapitan Keling sebelum melangkah balik meninggalkan Penang.
Maghrib di Masjid Kapitan Keling sebelum melangkah balik meninggalkan Penang. Mengikut informasi, nasi kandar beratur terletak sebelah masjid ni. Buka pukul 10 malam.
BINGGO! Lebih kurang lah ni. Cuma ada lah sikit2 tak masuk kalau minum2 ke beli benda kecik2 tu. Sebenarnya banyak habis kt transport. Yelah dari selatan ke utara. Bukan dekat maaa.
BINGGO! Lebih kurang lah ni. Cuma ada lah sikit2 tak masuk kalau minum2 ke beli benda kecik2 tu.
Sebenarnya banyak habis kt transport. Yelah dari selatan ke utara. Bukan dekat maaa.

Okay ini sahaja catatan di Pulau pinang. Dapat sesuatu dari artikel ini? Share dan tag travel buddies di facebook!

Jika anda ada kisah-kisah menarik mengenai itinerari/travel/backpackers/tips travel yang ingin dikongsikan bersama kami, anda boleh emailkan perkara tersebut ke zulfadhli.theruka@gmail.com.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ITINERARI 4 HARI 3 MALAM KE BEIJING, CHINA DENGAN BAJET RM 450 SERTA 12 TIPS YANG ANDA WAJIB TAHU

Catatan Ringkas Cambodia-Thailand Overland Project