in , ,

Pengembaraan ke Hong Kong Selama 4Hari 3Malam Dengan Kos RM2000. Ini tipsnya!

Including flight ticket!

 

 

13335693_1183968564946753_2662683927395695750_n

Bila sebut hong kong, mesti kita terfikir tentang casino dan juga cerita-cerita jackie chan serta stpehen chau. haha!

Tapi ramai yang tak tahu sebenarnya hong kong ni pun salah satu tempat yang best untuk travel. Yelah, kita kena travel ke sana dulu baru tahu best tak best kan?

Jadi kami di the ruka menyediakan satu itinerari menarik 4hari 3 malam ke hong kong yang ditulis Rozaidi toha dengan harapan ianya dapat dijadikan panduan korang semua.

Lepas korang baca ni jangan lupa share dan tag travel buddies korang supaya sama-sama dapat manfaat. Jom baca perkongsian beliau!

*Jika mahu download itinerari lengkap dengan detail cost, boleh download di akhir artikel ini. Itinerari tersebut dalam bentuk excel.

13346701_1183968458280097_5949640136794295813_n

My short trip to HK

Date: 20-23 May 2016

Flight ticket = RM 460
Accomodation Airbnb (4 persons) = RM 155.75 per person
Disneyland = RM 287.58
Ocean Park = RM 205.4

Total = RM 1108.70.

13315669_1183968581613418_2104259796352967752_n

Itinerari di Hong kong

Day 1

Time Activites
1.50 pm Depart from klia2
5.45 pm Arrive at HKIA
8.30 pm Check in Airbnb Hong Kong Kowloon Mongkok 1812 Guest House
9.00 pm Dinner nasi arab @ beside Kowloon Mosque
9.45 pm Hard Rock Café @ Central HK
11.00 pm Back to Guest House

13319716_1183968474946762_6520557334394407280_n

Day 2

8.00 am Depart to Hongkong Disneyland
10.00 am Disneyland open
Lunch Disneyland
Stay until Night Parade and Fireworks
9.00 pm Depart to Victoria Harbour
Drop by 7e
11.00 pm Back to Guest House

13315320_1183968514946758_7664369350599881737_n

Day 3

8.00 am Depart to Ocean Park
10.00 am Ocean Park open
Lunch Ocean Park
5.30 pm Depart to Tram Peak
Buy souvenir
10.00 pm Walk around Mongkok Market
11.00 pm Back to Guest House

 

13330905_1183968441613432_1164210719737298509_n

Day 4

8.30 am Depart to HKIA
10.00 am Breakfast
1.20 pm Depart from HKIA
4.45 pm Arrive at klia2

Total damage: almost RM2000

Arigato!

P/s
Just sharing,

-Biasa orang datang HK akan makan dimsum halal dekat masjid ammar saddick. Takde dlm iti saya yang ni sebab saya dah pernah pergi situ. Sgt recommended! Dimsum serve lunch hour je.

-untuk souvenir biasa orang beli dekat ladies market/mongkok night market, tapi saya recommend pergi dekat The Peak Tram sebab lagi murah. Cuma kena beli tiket naik tram tu jelah.

-HK ada few hard rock cafes, yg dekat central tu agak jauh n dekat dengan club/bar. Atas The Peak Tram pun ada hard rock cafe cuma takde live band performance, just a souvenir shop.

-The Peak Tram saya recommend pergi dlm pukul 4 petang sebab mlm agak crowded.

-Disneyland dgn Ocean Park ada makanan halal. Tempat solat pun ada tapi kena request dengan staff dia di main admin building, then dia akan provide 1 bilik yang sangay selesa.

-Ticket dua2 theme park ni saya beli dekat Malaysia dekat website official. Disneyland claim ticket dekat entrance ada machine. Ocean park just print out ticket sini then scan QR code dekat entrance nanti.

Click sini untuk download complete itinerari beserta setiap cost yang dikeluarkan.

Jika anda ada kisah-kisah menarik mengenai itinerari/travel/backpackers/tips travel yang ingin dikongsikan bersama kami, anda boleh emailkan perkara tersebut ke zulfadhli.theruka@gmail.com.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIPS MURAH TRAVEL EROPAH

Itinerari & Bajet Lengkap Transjava Secara Solo 11 Hari Dengan RM683