in , ,

Pusing 8 Negara Eropah Bersama Keluarga Dengan Menaiki Caravan. Ini Yang Saya Lakukan

Full itinerari,kos dan route trip yang digunakan boleh download di akhir artikel

Kali ni nak kongsikan family eurotrip kami ke eropah spring enam sekeluarga (8 buah negara). Bajet tak sampai 8k seorang.

Yang bestnya trip ni kami bawa family guna caravan pusing central europe. (France – Holland – Germany – Austria – Switzerland – Slovenia – Italy – Monaco)

Flight ETIHAD transit Abu dhabi RM2377 return (KUL-PARIS/ROME-KUL).

Sebelum ni saya pernah juga post pasal di Swiss sahaja. Bukan apa dekat swiss ni antara tempat yg paling best disana.

*Full itinerary termasuk total kos dan route yang digunakan boleh download di akhir artikel*

Tempat-tempat lawatan :

1. France – Eiffel tower + Notre Dame + The Louvre + Arc de Triomphe + Cite Medieval de Provins + Colmar Village + Strasbourg Town + Gare de Nice Ville + Nice Beach.

Nice Beach, France.

2. Holland – Amsterdam City + Madurodam + Keukenhof Garden + Giethoorn Village + Zaans Schans Windmills + City of Zaandam + Alkmaar City + HMS Prince George Wreck.

Old Windmill in Alkmaar
City of Zaandam, Amsterdam
Airbnb house in Alkmaar, Netherland

3. Germany – Neuschwanstein Castle + Partnach Gorge + City of Garmisch- Partenkirchen + Zugspitze + Grobe Olympiaschanze + Stuttgart City.

zugspitze, germany Alps
McRent Office in Stuttgart

4. Austria – Hallstatt Village + Hallstatt Salt Mine + Lake Hallstatt.

Hallstatt Lake, Austria

5. Switzerland – Mount Titlis + Interlaken Ost + Grindelwald Village + Murren Village + Lauterbrunnen Village + Wengen Village + Trummelbach Fall + Staubbach Fall + City of Thun.

Murren village, swiss
Interlaken ost city, Swiss
Airbnb house in Grindelwald, Swiss
Staubach Falle, Lauterbrunnen

6. Slovenia – Lake Bled + Bohinjka Village + Campsite Bohinj Danica.

lake bled, slovenia

7. Italy – Lake Como + Venice + Milan + Pisa + Rome.

Rome, Italy
Venice, Italy

8. Monaco – Porto de Fontvieille + Monte Carlo. 1day trip je sebab kecik sangat.

Monte Carlo, Monaco

Transport mode di Europe/Perjalanan:

1. Public Train – Di bandar sahaja seperti Paris dan Rome.
2. Rental Car MPV (Sixt) 3 hari – Roundtrip Amsterdam sahaja.
3. Rental Car SUV (Hertz) 8 hari – Colmar + Swiss + Milan + Pisa. [Drop negara lain]
4. Motorhome/Caravan (McRent) 11 hari – Drive dan duduk di Garmish + Neuschwanstein Castle +       Hallstatt Lake + Lake Bled + Mount Titlis + Venice.

 

Tips/Info :

1. Yang first time nak drive sana tak perlu risau asalkan ada lesen memandu international. Boleh apply di jpj just isi borang IDP dan terus ke kaunter (online pun ada) setahun RM150 aje.

International Driving Permit (IDP)

2. Korg perlu hati2 sikit bila drive kat sana sebab diorang banyak speedtrap tak dikesan ni dan agak mencabar bila nak msuk simpang.

3. Pakai waze je nak drive kat sana untuk route korang sebab sangat berguna.

4. Untuk keluar masuk border pula korang tak perlu nak masuk imigrasen untuk cop bagai sebab kat sana hanya cop sekali bila korg mula sampai di airport tu.

5. Untuk sewa kereta pula, better ambil yg boot belakang dia besar untuk ruang simpan sebab nak isi beg korang yg masing-masing besar gedabak tu. (Perjalanan jauh sahaja)

6. Ok setiap negara bila driving kena ada satu sticker tampal di kereta/motorhome untuk korang nak masuk border diorang. Hanya perlu bayar sekali sahaja dan tak perlu lagi bayar tol lain. Bila ada tol je korg lalu ikut smart tag diorang. Negara yg tak pkai sticker ni Italy sahaja korg kena bayar tol dia macam biasa setiap kali lalu. (Kat Italy banyak tol😅)

7. In case untuk yang pertama kali bawa Motorhome ni dia akan ajar cara mcm mana nak guna kemudahan yg ada dalam tu seperti toilet dam nak buang kumbahan sekali. Siap ada pinggan mangkuk dibekalkan. Klu takda boleh mintak.

8. Maximum org boleh isi Motorhome ni 6pax tapi kalau lebih tu pandai2 la tanggung kalau kena tahan polis. Basically jarang kena tahan polis pun.

9. Transmisi Motorhome boleh pilih nak auto atau manual ikut kepada expert ke tak. Tapi sewa manual lebih murah berbanding auto dan stereng nya belah kiri so hati-hati memandu.

10. Setiap parking untuk Motorhome kena bayar ada yang free tapi tak banyak. Yang berbayar tu kemudahan dia memang lengkap siap ada tandas untuk mandi dan buang kumbahan.

11. Sewa Motorhome ni boleh masak dalam tu so better bawa beras dari Malaysia senang nak masak sendiri je jimat. Haritu kitorang bawa 8kg beras bawa masuk beg nasib baik lepas di airport.

Campsite for Motorhome
Camping Klausner-Holl, Hallstatt

12. Di Rome dan Paris nanti korang hati-hati ya jalan2 sebab situ banyak kes pickpocket. Terutama yang bawa family ni. Kat situ banyak juga peminta sedekah yang menyamar. So sentiasa berjaga-jaga.

13. Kat jerman tak banyak jalan sebab negara dia terlalu luas dan kitorang cover pergunungan aje.

14. Kat swiss tak pi top of europe sebab tiket dia mahal dan kitorang cover area bawah2 aje.

15. Di Slovenia tu actually kitorang tak terpikir pun nak pergi tapi disebabkan route dia nak ke swiss tu akan lalu situ so apa lagi singgah dulu di lake bled la kan. Hehe

16. Di Austria cover Hallstatt aje sebab nk cut cost. Kebanyakkan entrance fee diorang kat sana agak mahal tu yang terbantut nak pergi mana2😅.

17. Yg paling last ni paling penting kalau korang nak naik train intercity ke atau yang dah book train awal better korang sampai kat station tu lebih awal sebab dorang ni on time dan kalau terlepas tu korang kene byr double 💸. (Pernah kene 😔)

Setakat ini sahaja perkongsian dari saya Sadat husin. Jika ada apa-apa yang ingin ditanya boleh contact saya di FB.

Click sini untuk download full itinerary, kos dan route sepanjang trip saya.
.
.
Jika anda ada kisah-kisah menarik mengenai itinerari/travel/backpackers/tips travel yang ingin dikongsikan bersama kami, anda boleh emailkan perkara tersebut ke hai@theruka.com.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umrah “DIY” Selama 8 Hari Dengan Kos RM2314. Ini Yang Saya Buat Untuk Umrah Kos Rendah

Wanita Ini Mengembara Ke 7 Negara Eropah Selama 14 Hari Dengan Total Kos RM2889. Ini Caranya