in ,

Tips dan Itinerari Travel ke Perth, Australia

Pecah tabung dan pergilah travel sekarang!

Rasanya kalau berkata tentang Perth, Australia ini anda semua lebih hebat dari saya. Tidak perlu saya ceritakan keindahan bandar barat Australia ini kerana kita semua sedia maklum keindahannya. Seperti London di UK Perth, Australia juga merupakan destinasi impian setiap individu. Panorama yang disajikan di Perth, Australia sangat-sangat menakjubkan. Pelancong akan di bawa melihat pemandangan laut sepanjang 1.7 kilometer dengan menaiki kereta api. Bayangkan sepanjang perjalanan itu anda disajikan dengan keindahan air laut yang sangat jernih. Anda juga boleh menyaksika panorama unik yang boleh di lihat dari gurun Pinnacles. Ah terlupa banyak keunikan dan kecantikan yang terdapat di Perth. Sebelum lebih banyak saya bercerita tentang keunikan dan kecantikan Perth, mari kita baca pengalaman dan tips dari Cik Nurul Ain Arham yang sudah jatuh cinta dengan bandar indah itu.

image

Hai semua. Saya nak share
saya ke Perth 🇦🇺 selama 10D9N. (8.9.16-17.9.16) walaupun dah hampir sebulan berlalu.. 😋

Travel buddies semua ladies 4 orang termasuk saya. 👭👭

image

General Tips 📝.

1. Semua makanan and ubat2 💊 nak bawak ke sana list down dalam satu paper📄. Tujuan bila Custom Perth nak check luggage just pass the list tersebut nanti mereka terus scan and tak punggah segala bag bagai. Tapi kene jujur ye ☝️ apa yang anda bawak sebab kita bawak nama Malaysia 🇲🇾. 😎
2. Search makanan 🍜 yang dibenarkan ✅dan tak dibenarkan❎. Disebabkan kami travel bujang 💃kami bawak stock maggi, sardin and biskut.😅
3. Selipar tandas and selipar rumah.(selipar yg nipis amik dr hotel) Tujuan sebab lantai sejuk ❄️.
4. Botol air portable. Kegunaan semasa ke tandas (beli dekat daiso).
5. Extension (if nak bawa) and Universal plug (wajib bawa) kes nak charge power bank and handphone.
6. Penuhkan lagu 🎧 dalam phone📲. Kebanyakan highway tak ada network services so bole pakai bluetooth radio kereta bagi mengelakan kebosanan semasa drive long journey.
7. Navigation (Waze and Map WA) standby paper map or offline map incase takde internet.
8. Simcard optus daily 2aud (500mb internet) cukup untuk navigation and social media. Reload available at convenience store.
9. Patuh had laju setiap kawasan ye.
10. Jangan takut nak bertanya Autralian sangat friendly if nak info just tanya sahaja. Jangan risau u will get the info.
11. Power bank sbb hp akan switch off bila battery tgal 30%. Factor cuaca…

image

Roughly Budget 💰💰💰
Accommodation: (sebab kami semua ladies jadi kami prefer private toilet untuk hotel kecuali MH)
Malaysian Hall – 720aud incl depo (300aud)
Agusta Escape – 180aud/night
Albany Apartment – 155aud/night
Esperance Motor Hotel – 130aud/night
Burswood Lodge Apartment – 159aud/night
Transport:
Public Transport area city free (CAT Bus) 🚎
Sewa Kereta (Aries Rental – Hyundai Accent sedan)🚗
7days, unlimited KM, additional driver 2org 548.5aud
200aud(bond)
Entrance Fees: est. 100aud
Fuel: 250aud

1st Day (8.9.16): Perth City
Depart 8.9.16 12.05am
Arrived 8.9.16 5.30am
Letak luggage dekat Malaysian Hall sebab senang nak berjalan.
Murray St.
Hay St.
Victoria Garden
Elizabeth Quay
Swan bell tower
Malaysian Hall

2nd Day(9.9.16): Fremantle
Fremantle Market
Eshed Market
Kaili’s Fish and Chips
Esplanade Park
Museum
Malaysian Hall

image

3rd Day(10.9.16): (reschedule plan asal)
Araleum Botanic Garden
York (sebenarnya nk ke Waverock, Hyden tapi agak lewat so cancel plan sbb faktor keselamatan sampai York patah balik ke Perth City sambil tu tgkap gamba dekat canola field.

4th Day(11.9.16): (reschedule plan asal)
Swan Valley Town
Caversham
Lencelin Sand Dunes
Malaysian Hall
(Note: we all xsempat nk pergi pinnacles, plan asal mmg da susun cantik2 tuk tmpat2 wajib pergi)

5th Day(12.9.16): Perth City to Agusta
Kings Park
Blue Boat House
Busselton
Cape Leeuwin
Agusta Escapeimage

6th Day(13.9.16): Agusta to Albany
Walpole (Giant Tree Top Walk)
IGA Supermarket (groceries)
Albany Apartment

7th Day(14.9.16): Albany to Esperance
Ravensthorpe
Pink Lake
Esperance Motor Hotel

8th Day(15.9.16): Esperance to Perth City
Waverock Hyden
Fremantle ( repeat kaili’s fish n chips)
Burswood Lodge Apartment

9th Day(16.9.16): Perth City (shopping time)
Big W Belmount (shopping corelle, pyrex, conningware)
Swan Valley (Margaret chocolate factory) (choclate)
Corica Pastries (apple strudel)
Charcoal chicken Express Dianelle
Perth International Airport

image

10th Day(17.9.16): KLIA
Depart to KLIA 6.50am
Arrived at KLIA 12.30pm

Note: dalam plan asal banyak lagi tempat nak pergi, disebabkan kekangan masa so kami sort listed tempat2 yg nk pergi sahaja.
So far pengalaman kat Western Australia mmg awesome!! Will repeat again someday!! Semoga post sy boleh buat rujukan untuk semua ye.. happy travel mates! 😎👍

Written by Ismi Salbiah

semester 1 ijazah penulis jalanan

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 Hari Dari Ho Chi Minh ke Kuala Lumpur Dengan Bajet Minima

14 Days Itinerary and Tips to Travel Europe