in , , , , ,

Umrah “DIY” Selama 8 Hari Dengan Kos RM2314. Ini Yang Saya Buat Untuk Umrah Kos Rendah

Tanpa travel agen

Credit gambar : Sutratour.com

UMRAH DIY dengan hanya RM 2314 sahaja untuk trip kali ini.

Baru sahaja selesai check in. Alhamdulillh hari ini tiba giliran group saya pula bertolak. Setiap kali sebut umrah DIY soalan pertama ditanya mesti berkaitan kos. Jadi saya cuma hendak kongsikan kos sahaja dan tidak bercadang untuk bercerita panjang lebar oleh sebab ramai sudah berkongsi banyak tips sebelum ini. Semoga serba sedikit perkongisan ini dapat memberi sedikit manfaat dan ilham buat anda semua.

Alhamdulillah ini ialah trip ulangan Umrah DIY group saya. Jika sebelum ini purata kos perbelanjaan kami untuk seorang ialah sekitar RM 3500 selama 11 hari 10 malam. Kali ini lebih menjimatkan kerana mendapat tiket super murah. Sejarah, akan dikenang harga tiket ni !! Berikut ialah maklumat trip dan pecahan kos terlibat :

Tarikh : 31 Jan – 7 Feb 2017
Bilangan : 4 dewasa

1. Tiket MAS pergi balik : RM 400.90 seorang
(Tempahan melalui website www.malaysiaairlines.com)

2. Hotel penginapan : RM 800.50 seorang
– Makkah : Hotel Nada Al Diyafah,
– Taraf 3 bintang, bilik berempat
– Jarak 150 meter dari Masjidil Haram
– Harga 4 malam = RM 2050.00 / 4 orang
(Tempahan melalui www.agoda.com)

– Madinah : Hotel Mawaddah Al Safwa,
– Taraf 4*, bilik berempat
– Jarak 50 meter dari Masjid Nabawi
– Harga 3 malam = RM 1152.00 / 4 orang
(Tempahan melalui www.agoda.com)

3. Visa Umrah : RM 330.00 sahaja seorang
– Pengurusan visa oleh Ust Wan Hamdan +60173008021

4. Pengangkutan : RM 532.50 seorang
– Jeddah-Makkah-Madinah-Jeddah
– GMC 7 seaters = SAR 1800 = ~ RM 2130 / 4 orang
– Tempahan melalui Facebook Page : Umrah Taxi
– Syarikat ini beroperasi di Arab Saudi
– Gambar GMC dibawah sekadar contoh untuk gambaran anda

5. Makan dan minum = RM 250 seorang
– SAR 30 sehari x 7 hari = SAR 210
– Sekali makan SAR 10 – SAR 15

KOS KESELURUHAN SEORANG
RM 400.90 + RM 800.50 + RM 330 + RM 532.50 + RM 250
= RM 2314.00 seorang

Contoh kereta GMC yang disewa.
Booking hotel melalui website Agoda.com
Booking hotel melalui website Agoda.com

Murah bukan ? Dengan menggunakan premium airlines, hotel dekat, kenderaan yang selesa, makan pun kenyang. Terima kasih Malaysia Airlines, harap sejarah berulang lagi ya

Catatan Tambahan

1. Sewaktu perancangan, pertama sekali kami set dahulu bajet seorang per trip. Kemudian barulah kami cari tiket dan hotel sesuai dengan bajet. Tiket flight dan hotel ialah 2 penentu utama kos keseluruhan. Jika keduanya mahal maka kos keseluruhan menjadi mahal. Jika tidak berjaya mencari tiket mengikut bajet, kami akan cari hotel paling murah untuk menepati bajet walaupun jauh asalkan hotel sediakan free shuttle van ke masjid dan begitulah sebaliknya.

2. Trip kali ini penjimatan banyak pada tiket penerbangan memberi peluang kepada group saya untuk ambil hotel yang lebih dekat dan kenderaan yang lebih selesa. Jika Umrah DIY sebelum ini kami mengambil hotel harga sekitar SAR200 – SAR 250 semalam (bilik berempat) yang jaraknya 700-900 meter dari masjid. Kali ini harga semalam hampir SAR 420 di Makkah dan SAR 320 semalam di Madinah.

3. Sekiranya kami kekal dengan hotel seperti hotel Umrah DIY sebelum ini dan ambil kereta biasa sahaja yang 4 seaters (SAR 1500), kos keseluruhan trip kali ini mungkin seorang sekitar RM 2000 sahaja.

4. Kali ini group saya tidak mengambil ziarah dalam pakej pengangkutan tetapi hanya mengambil transfer sahaja. Secara automatik tidak mengambil khidmat mutawwif(optional) juga untuk ziarah. Trip kali ini lebih pendek dan bercadang untuk berada lebih lama di masjid sahaja.

5. Jika ingin mengambil ziarah kemudian boleh guna prebet sapu tepi hotel sekitar SAR200 per trip untuk ziarah Madinah, sekitar SAR 300 per trip untuk ziarah Makkah. Caj khidmat mutawwif SAR 200 per group. Jadinya seorang hanya perlu tambah seorang tidak lebih RM 200 lagi untuk trip ini jika ambil ziarah kemudian. Baru jadi RM 2500.

6. Bagi mereka yang pertama kali ingin menunaikan umrah secara diy saya amat syorkan mengambil khidmat mutawwif(optional) semasa ziarah dan ibadah umrah sebagai pembimbing dan tempat rujukan anda.

Semoga sedikit perkongsian ini dapat memberi sedikit manfaat dan ilham buat anda. Jika ada sebarang pertanyaan boleh pm saya di FB Raisya Azzahra, Insya Allah saya cuba membantu dan berkongsi pengalaman yang serba sedikit ini.
.
.
Jika anda ada kisah-kisah menarik mengenai itinerari/travel/backpackers/tips travel yang ingin dikongsikan bersama kami, anda boleh emailkan perkara tersebut ke hai@theruka.com.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

One Comment

Leave a Reply
  1. Assalamualaikum.
    Ada tips tak macam mana nak rembat tiket murah MAS KL-Jeddah-KL?

    Teringin jugak nak buat Umrah DIY.
    Sekarang just pasang noti daripada Skyscanner saja.

    Kalau boleh share, mohon cadangan idea dan tips nak dapat tiket murah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aktiviti Bajet Bawah RM100 Yang Awesome Di Gold Coast

Pusing 8 Negara Eropah Bersama Keluarga Dengan Menaiki Caravan. Ini Yang Saya Lakukan