in , , , ,

Itinerari Lengkap Solo Travel Seorang Gadis ke Busan dan Seoul selama 10 Hari dengan kos RM 2405. Ini caranya

Termasuk flight ticket dan tempat tinggal

22/5/2017 – 31/5/2017 (10hari 9malam)

KL – BUSAN – SEOUL – KL (Currency : 1,000won = RM 4)

Perbelanjaan asas :
Flight + tiket train + GH(Guest House) + T-money + Admission fee = RM1,486

+ (optional)
add on (luggage 20kg+meal) + insurans + pocket wifi = RM 319

+ (ikut bajet masing-masing)
makan + souvenir + shopping = RM600

Baca juga : Itinerari 11 hari 10 malam ke Korea Selatan dengan bajet RM 2459. Memang best!

Day 1

– Flight delay : 1am to 6am
– 1pm : touchdown di Gimhae Airport
– Check in Sky Island Ghouse di Nampo Station
– Oryukdo Skywalk + Igidae Park (subway+bas)
– Dongbaek park/island (bas)
– Haeundae Beach (jalan kaki)
– Gwanggali Beach (subway)

Day 2

– Check out GH
– Taejongdae (subway + bas)
– Gamcheon Cultural Village (subway + bas)
– Jagalchi Market (subway)
– Gukje Market (jalan kaki)
– Busan Tower (jalan kaki)
– BIFF Square (jalan kaki)
– Busan station (bertolak pergi Seoul) (subway)

Day 3

– 4am: train delay sampai Seoul Station
– simpan beg dalam loker Seoul Station
– Nami Island. Lunch di sini. (subway + bas + feri)
– Garden of Morning Calm (bas)
– Myeongdong (dinner) (subway)
– ambik beg di Seoul Station (subway)
– Check in Beewon GH di Jongno 3-ga station (subway)

Day 4

– Gyeongbokgung Palace (jalan kaki dari GH)
– National Folk Museum of Korea (jalan kaki)
– National Palace Museum of Korea (jalan kaki)
– Gwanghamun (jalan kaki)
– Paju English Village (subway + bas)
– Digital Media City (CJ ent, MBC, SBS, YTN) (dinner di sini) (bas)

Day 5

– Cheongdokgung Palace (jalan kaki dari GH)
– Huwon tour (jalan kaki)
– Changgyeong Palace (jalan kaki)
– Ihwa Mural Village (jalan kaki)
– Naksan Park (jalan kaki)
– KBS Yeouido (subway)
– Yeouido Park (jalan kaki -> sewa basikal)
– Hangang Park/river (naik basikal)
– Ehwa Uni Station (dinner di sini) (subway)

Day 6 (day 1 puasa)

– K star Road (subway)
– Tour Ent Agency (JYP, FNC, SM) (jalan kaki)
– SM Coex Artium (subway)
– Itaewon (dinner) (subway)
– Cheonggyecheon Stream (jalan dari point city hall -> jongno 3ga) (subway -> jalan kaki balik ke GH)

Day 7

– Deoksugung Palace (subway)
– Seoullo (Seoul Station) (subway)
– Dongdaemun Design Plaza (jalan kaki)
– Dongdaemun (jalan kaki)
– Common Ground (subway)
– Konkuk University (jalan kaki)
– Banpo Bridge Rainbow Fountain (subway)
– Gangnam (dinner) (bas + subway)

Day 8

– Ehwa University (subway)
– Hongik University (subway)
– Nandaemun (subway)
– Myeongdong (dinner di sini) (jalan kaki)

Day 9

– Namsan Hanok Village (subway)
– Namsan tower (lepak bawah je) (bas)
– Myeongdong (dinner/shopping) (bas)

Day 10

– Bukchon Hanok Village (jalan kaki dari GH)
– Insadong (jalan kaki)
– check out GH
– Incheon Airport (airport bas)
– Back to KL!
————————–————————–——————–
PAYMENT DI Malaysia/online: RM 1,379

Flight Ticket return: RM 550
Add on value pack: RM 130
Insurans AXA VIP: RM 39
Pocket Wifi rental: RM 150/10days
Train Mugunghwa to Seoul: RM 114 (28,600won)

Guesthouse (dorm) :
Sky Island Busan: RM67/1night (17k won)
Beewon GH Seoul: RM329/7night (83,300won)
————————–————————–——————–
BELANJA DI KOREA: RM 1026

– T-Money : 50k won (RM 200)

Ticket:

– Busan 1 day pass : 5k won(RM 20)
– Taejongdae danubi train : 3k won (RM 12)
– Seoul Locker Bag : 3k won (RM 12)
– Gapyeong Tour Bus : 2,500k won (RM 10)
– Nami Island tix : 8k won (RM 32)
– Garden Morning Calm tix : 9k won (RM 36)
– Combo Palace tix : 10k won (RM 40)
– Paju Eng Village tix : 3k won (RM 12)
– Yeouido Bike Rental : 3k won (RM 12)
– Airport Bus tix : 10k (RM 40)

Makan : 70k won (RM 280)
Souvenir: 40k won (RM 160)
Shopping: 40k won (RM 160)

TOTAL BURN (ALL IN) : rm2,405 /10Hari 9mlm

Tips di Korea :

+ Download google translate kerana ia sangat2 membantu.. Type je apa yang nak pastu tunjuk kat orang sana. 

+ [Busan] Sila dapatkan kupon baucer dari KTO. Dalam tu dia bagi free T-Money. Sampai je Busan airport, terus pergi 7E dia untuk topup card. Kat Busan tak boleh beli T-money tapi boleh reload je. Tu pun dekat convenient store sahaja.

+ [Busan] Kalau dalam 1hari tu nak pergi lebih 5 tempat guna subway/metro. Sila beli 1day pass, 5k won unlimited untuk 1hari. Boleh beli dekat stesen subway (except station line purple). Dekat airport takde ya. Kalau nak pergi takat 2,3 tempat better guna t-money tu je.

+ [Busan] Dalam baucer KTO 2017 tu jugak ada kupon busan metro 5k won. Yang ni kena pergi busan tourist info counter dekat busan station, tukar kat sana. Dia bg 1 pass biru, dalam tu ada 5k won. Naik la SUBWAY kat busan tu sampai habis 5k (except line purple). Bila cucuk pass tu, dia dah tak naik tu maksudnya duit dah habis. Boleh sambung guna T-money.

+ [Busan] Kalau kaki kuat + itinerary flexible, boleh je jalan dari dongbaek island ke haeundae. Saya jalan dalam setengah jam boleh sampai.

+ [Busan] Kat taejongdae, sila la beli ticket danubi train tu. Kalau tak rasanya memang tak mampu nak cover semua courses sebab bukit kat sana tinggi nawww.

+ [Busan] Di gamcheon village, ada duit lebih, beli la maps. Kalau tak bersedia la untuk sesat dalam kampung tu.

+ [BUSAN] Kaalu nak makan, ada kedai india halal di BIFF square.

+ Istana-istana di Seoul ada banyak. Sekali tengok lbih kurang sama je. Kalau takmau crowded dan nak option lagi murah, boleh pergi cheongdokgung palace. Tempat nya pon tak brapa besar. Kejap je dah boleh habis tour palace tu. Kalau nak pergi yang famous, pilih la gyeongbokgung. Sy stay di gyeongbokgung tu lebih 4jam. Di sini besar.

+ Siapa yang tertarik nak join huwon tour? Huwon tour tu kena masuk hutan je. Dia tunjuk tempat rehat dan persinggahan raja dulu2 dalam hutan tu.

+ Kalau ada yang singgah KBS then nak pergi hangang park tu, boleh la sewa basikal di yeoido park then bawa sampai hangang. Best gila!! Digalakkan pergi waktu petang sebab boleh picnic + lepak dengar busking.

+ Untuk yang tak mampu nak naik cruise untuk tengok rainbow fountain tu boleh pergi banpo bridge. Dari sana pun boleh tengok tapi dari tepi jelah. Kena menapak sikit dari subway station.

+Sangat recommend untuk stay area anguk/jongno! Sebabnya boleh je jalan nak pergi few attraction places cuma kaki kena gagah sikit. Dari Ghouse saya jalan ke bukchon, gyeongbokgung, gwanghamun dalam 15-30min jugak la nak smpai. Then saya jalan dari GH ke cheongdokgung place, cheonggye palace, ihwa mural village. Dari Ghouse jugak boleh jalan pergi insadong dan topgol park. Memang jimat tambang subway.

+ Kalau beli luggage untuk balik dan beg berat, sila la ambil airport bus. Jenuh nak transfer turun naik tangga dengan beg2 bagai kalau naik subway. Alhamdulillah saya punya GH sangat dekat dengan airport bus stop. Jalan dalam 4minit? Bayar 10k won, tido je dalam bas. Sejam sampai airport, bas drop depan pintu area departure gate.

+ isu wifi, saya pergi sana saya sewa je router wifi sebab saya ni jenis heavy user internet. update je manjang. dah compare dengan simkad, lagi untung ambil wifi je sebab data unlimited.

Di sini saya sertakan sedikit gambar sepanjang perjalanan di Korea :

Seoul
Haeundae Beach
Nami Island

Oryukdo Skywalk
Igidae Park

Gamcheon cultural village

Nami Island

Terima kasih kepada Nur Haida kerana sudi berkongsi itinerari dan tips travel ke Busan dan Seoul, Korea. Sesiapa yang ingin berkongsi iti/itinerari/tips travel kepada kami boleh hantar cerita itu ke page FB kami.

Jangan lupa like page The Ruka di Facebook dan follow kami di twitter The Ruka!

Baca juga : Nak ke Phuket? Kak Rara kongsi pengalaman travel sensorang di sana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cara ‘Cool’ Warga Jepun Menghadapi Pencuri

Itinerari Lengkap Solo Trip 2 Hari 1 Malam ke Pulau Perhentian dengan Total Kos RM496